Miro El Rehberi — Online Çalışmalara İlk Adım

Burak Cevik
3 min readMay 25, 2020

--

It is a Turkish writing about how to use Miro and collaboration guide. Happy and healthy days. Lastly, thanks for your great tool Miro.

Pandemi döneminde bir öğrenci ve part-time çalışan olarak hem okul derslerimde ortak çalışmaları hem de çalıştığım şirkette ortak çalışmaları online’a geçirmemiz nedeniyle ortalıkta “abi ne kullanacağız şimdi?” soruları dönüyordu. Bunun cevabı Keynote muydu? Yoksa herkes kendi dosyasını hazırlayıp drive’dan mı bakmalıydık? Tabii ki hayır.

Öncelikle bu yazının sponsoru Miro değil. keşke olsalardı, bu dönemde öğrencilik çok zor. Fakat öğrenciler için ücretsiz 2 yıl kullanma imkanı nedeniyle beni tavladılar açıkçası. Yaklaşık 1 yıldır kullandığım ve farklı workshoplarda uygulamalardan edindiğim tecrübeleri anlatarak sizin de yarım saat içerisinde Miro öğrenmenize yardımcı olmayı amaçlıyorum. Benim gibi öğrenci olan arkadaşlarım ve öğrenme ihtiyacını gideremeyenler, şimdiden keyifli okumalar.

Adım 1 — Miro Nedir? Neden Kullanılır?

Miro aslında sonsuz bir tuval. Üzerinde yazı yazabileceğiniz, resim, dosya, hemen hemen her şeyi yerleştirebileceğiniz bir alan. Farklı entegrasyonlar (airtable, slack) ile workshop/çalışma çıktılarınızı sonrasında analiz edebileceğiniz bir yer. daha ne yapabilir?

Kullanım yerleri workshoplardan eğitimlere, ekip içi çalışmalardan bireysel çalışmalara kadar her yerde kullanılabilir. İlham kanvasları, benchmarking, fikir geliştirme gibi amaçlarla daha sık kullanmaktayım. Siz de ihtiyacınıza göre farklılaştırabilirsiniz.

Adım 2 — Yahu ben tasarımcı değilim, nasıl çizim yapacağım?

Menü bize her şeyi anlatacak;

  • Select (v) — Serbest dolaşma modumuz diyebiliriz. Daha sonradan yer değiştirme gibi hareketleri yapabildiğimiz özellik, en sık kullandıklarımızdan.
  • Templates — Fikir geliştirmek ya da planlama yapmak için 2 saat uğraşıp doküman hazırlamaktan sıkıldığınızı düşünüyorum. Bu menü üzerinden journey maplerden, business model kanvaslara kadar çoğu dokümanı hızlı ve hazır şekilde ulaşabilirsiniz.
  • Text(t) — Yazı yazmak için kullanacağınız kısa yol.
  • Sticky Note (n) — Post-it’ler! Fikirlerinizi ya da notlarınızı kanvaslara yerleştirebileceğiniz ve istediğiniz kadar israf edebileceğiniz tool. Sık sık kullanmanızı tavsiye ederim. Sonradan gruplandırma ve taşıma yaparken çok kullanışlı oluyorlar.
  • Shape (s) — Üçgen, dikdörtgen gibi şekilleri yarabileceğiniz araç.
  • Connection Line (l) — Oluşturduğunuz şekilleri, textleri ya da post-it’leri birbirine bağlayıp bir şema/akış oluşturabilmenizi sağlayan araç.
  • Pen(p) — Mouse ya da eğer var ise çizim tabletinizle serbest bir şekilde çizim yapmanızı sağlayan araç. Feedback ya da üzerine konuşulan bir konunun ya da notun altını kolaylıkla çizebilirsiniz.
  • Comment(c) — Diğer ekip arkadaşınıza feedback verme ya da ekleme yapmak istediğiniz notlara yorum bırakabileceğiniz araç.
  • Frame (f)— Frame’ler kanvasınız içerisindeki sizin belirlediğiniz alanlardır. Bu alanlarda bir workshop çalışması için içerik hazırlayıp çoğaltabilir, daha sonra export alıp gönderebilirsiniz.
  • Upload — Dosya yüklemenizi sağlayan araç.
  • Apps — Yukarıda da bahsettiğim entegrasyonları içeren aracımız. Google imagesten hızlı bir şekilde görsel çekebileceğiniz ve ya icon’lar ile fikrinizi soyuttan somuta çekmenizi sağlayacak araç.

Adım 3 — İyi tamam anladık, ortak nasıl çalışacağım?

Miro, Slack’e benzer yapıda workspace’ler mantığıyla çalışır. Sizin bir çalışma grubunuzun içerisinde proje ekipleri, ekiplerin de kanvasları bulunur. Dilerseniz alanı paylaşabilirsiniz dilerseniz kanvasınızı. Bunu tek bir linkle üye olmaya gerek kalmadan yapabilirsiniz.

Adım 4 — E, her şeyi güzelce anlattın, şimdi de bir uygulama yap bakalım.

Şimdi geldik bir uygulama ile Miro’yu kullanmaya. Design Thinking’in en temel ve ilk adımı olan Empati Haritası’nı beraber uygulayalım.

Empati haritası, ekiplerin diğer insanları derinlemesine anlamalarına ve empati geliştirmelerine yardımcı olur. İnsanlar bunu müşteri deneyimini geliştirmelerine yardımcı olmak, daha iyi çalışma ortamları ve diğer birçok şeyi tasarlamak için kullanırlar.

Workshop Frame çıktısı

Her şey için — teşekkürler.

Buraya kadar okuduğunuz, videolarımı izlediğiniz için çok teşekkür ederim. Umarım pandemi döneminde yaptığınız çalışmalarının verimi açısından size biraz da olsa yardımcı olabilmişimdir. İlk görsel ve sesli çalışmam olduğundan amatörlüğümü affedersiniz umarım.

Empati Haritası çalışmana bana gecenin 3'ünde yardımcı olan Ruken ve Gülnur’a çok teşekkürler!

Beni Miro ile tanıştan Ömer Berk Yüksel, Caner Aras ve IOX Digital ailesine çok teşekkür ederim, iyi varsınız!

Benimle linkedin üzerinden iletişime geçerseniz sorularınızı/fikirlerinizi her zaman görüşebiliriz.

--

--