Türkiye’de Custom Elektro Gitar Yapımı Hikayesi

Burak Cevik
4 min readFeb 8, 2021

--

1980'lerin başında hayatımızın bir parçası olmaya başlayan 3D printerların şuanda %100 verimli olmasa da ihtiyacımıza yönelik ürünleri üretmemize yardımcı olmakta.

Uzun zamandır aklımın bir tarafını kurcalayan acaba gelecekte fiziksel ürünleri mağazadan satın almak yerine 3D modelini satın alıp istediğim malzemeden evde üretmem mümkün mü sorusunu test etmeye başlamıştım.

Dolar/tl paritesinin öğrenciler için çoğu hizmeti ve ürünü imkansız kılmasıyla beraber covid sürecinde kendi elektro gitarımı yapmaya başladım. 1962 Fender Vintage Stratocaster modelini referans alarak Fusion 360 üzerinden gitarımı modellemeye başladım.

Manyetiklerin ve tremolo(köprü) kısmının teknik çizimlerine bakarak modelin üzerindeki gerekli boşlukları açtım, daha sonrasında ergonomik olarak daha rahat kullanılabilmek için bazı curve’leri ayarladım. 3D çizimimim bittikten sonra çok detaylı bir araştırma beni bekliyordu: manyetikler, potasyometreler, köprüler ve finishing.

3D Model: Fusion 360

https://www.autodesk.com/redshift/history-of-3d-printing/

Kullanılması çok kolay olan Fusion 360 ile çalışmamı modellemeye başladım. 1962' model vintage gitar olan Fender serisinin manyetik ve tremolo gibi gitarın parçalarının teknik çizimlerine bakarak modelledim.

Ergonomik ve vintage özelliğini bozmadan tasarımımı tamamladım. Render alarak her aşamada gitarın nasıl gözüktüğü gerçekten rahat kullanılıp kullanılmayacağına önem verdim.

3 Boyutlu Mesh.
Render görüntüsü.

3D Print için hazırlık

Ahşap malzemenin su kanalları ve malzemenin yoğunluğunun her yerde olmayışından dolayı sesin titreşimi gövdede tam yayılmaması gitarda seslerde tizlikte temiz çıkmamasına yol açan bir problemi forumlarda yazılan yazılardan öğrendim.

Bu konuya çözüm getirmek için gitarın iç doluluğunu her yere eşit ve malzemeyi mısır nişastası olan kompozit PLA’dan ürettim. 5 parça olarak 3D print ettikten sonra, yaklaşık 10 gün sürdü, gövdemi tamamlamış oldum.

Slice edilmiş parça.

Elektronik Parçalar — Gitar Parçaları Nelerdir?

Gitarlar kişilere göre ve kullanıma göre çok değişen enstrumanlardır. Siz de ihtiyacınızı ve çalma şeklinize göre farklı gitarlar tercih edebilirsiniz. Fakat temel parçaları size aşağıda anlatacağım.

Manyetikler

Manyetikler tellerde ve gövdede oluşan titreşimi audio jack üzerenden amfi ya da ses kayıt cihazına ses olarak dönüştüren parçadır. Humbucker, single coil ve double coil olmak üzere çeşitleri vardır.

Ben daha temiz sesler kullanmak ve blues tarzı tizlerin daha net hissedilmesi için, Stratocaster, gitarlar için Fender N3 Noiseless manyetikleri gitarımda kullanmayı tercih ettim. Gitarda 3 adet single coil manyetik kullandım — Neck, Middle ve Bridge olamak üzere. Sizde kendi çalmak istediğiniz tonlarda gitarınıza en uygun manyetikleri bulmak için araştırma yapabilirsiniz.

Tremolo(Köprü)

Tellerinizin bağlandığı ve titreşimlerle oynayabildiğiniz gitarınızın mekanik parçasıdır. Ayrıca akor ve, eğer var ise, tremolo koluyla farklı sesler ve tonlara çıkmanızı sağlar.

Mekanik bir parça olduğu için dökümün kalitesi için çin yapımı ürünleri tavsiye etmem. Hem sürekli akor bozulmaması için hem de kalite amaçlı Fender Pro Am Tremolo tercih ettim.

Vintage tremololardan farkı ise arkadasında bulunan 3 yay ve 2 vida aracılığı ile gitarınıza bağlanması ve kullanışlılığı.

Potanslar

Manyetikler aracılığıyla elektrik tellerinden gelen sesin tonu, yüksekliği gibi farklı ayarları yapabileceğiniz gitarın üstünde 3 düğme olarak görünen parçasıdır. Manyetikler ile lehimledikten sonra ışık düğmesi gibi ayarlayarak istediğiniz tonu arayabilirsiniz.

Kapasitör

Kapasitörler içersinde statik elektrik depolayan parçalardır. Eskiden bu kadar büyüktü fakat artık pirinç tanesi kadar oldukları için gitarda kullanılabileceğini düşündüm :J

Kullanma amacım ise ses dalgalanmalarını ve anlık ses patlamalarını engellemek. Çok fizik/elektronik bilgim yok fakat 3D printeri yaparken sıcak kısımdaki sıcaklık dalgalanmalarını kapasitörler ile çözmüştüm.

Audio Output

Manyetikler üzerinde oluşan potanslardan geçen sesi artık bir amfi’ye iletmemizin zamanı geldi. Bu parça sayesinde kabloyla beraber sesi aktarabiliyoruz.

Üzerine çok konuşmamıza gerek olmadığı ve telefonlarda her gün kullandığımız için hemen bu parçaları nasıl lehimleyebileceğimize geçelim.

Soldering(Lehimleme)

Birleştirme ve Bitirme(Finishing)

Zımpara

Ahşap Doldurucu

Boya

Komşuların Kulaklarının Pasını Silelim

Okuduğunuz için teşekkürler! Benimle linkedin üzerinden iletişime geçerseniz sorularınızı/fikirlerinizi her zaman konuşup tartışabiliriz.

--

--

Burak Cevik
Burak Cevik

Written by Burak Cevik

UI/UX Designer also making 3D printed guitars

No responses yet